…SVĚTELNÝ KOŘEN

 Jsou to již tři roky, co jsme obohatili  naši zahradu o velmi zajímavou a krásnou rostlinu – SVĚTELNÝ KOŘEN – která má schopnost vázat velké množství světelného éteru – prány – a  díky své vibraci – prosvětlovat, otvírat a ozdravovat každého z nás i prostor, ve kterém roste.… aby tato rostlina nedělala radost jen nám, rozhodli jsme se s Vámi podělit o pár zajímavostí k inspiraci i zamyšlení… 🙂

img_6349

SVĚTELNÝ KOŘEN – rostlina budoucnosti

botanický název:  Dioscorea batatas, jam čínský
další názvy:  chlebový kořen, čínský brambor
čínsky:  Shan Yao (horská medicína)

Patří do čeledi Dioscoreaceae  neboli smldnicovitých či jamovitých. Dioscorea batatas patří k popínavým jednoděložným trvalkám původem z Číny. Tyto rostliny jsou pěstovány hlavně pro jedlé škrobovité hlízy obsahující škrob, bílkoviny, tuk, amylázu, aminokyseliny, saponiny, polysacharidy, slizové látky, vitamíny a dalších 31 různých stopových prvků. Zvláštnost světelného kořene však nespočívá jen v hojnosti a měřitelnosti obsažených látek a v jejich vyváženém poměru, nýbrž především v tom, že hlíza obsahuje vysoký a jedinečný potenciál světelného éteru který má schopnost ukládat. Tato schopnost je bytostně spjata s výrazným puzením vrůstat zásobním kořenem do hloubky. Kořen může růst až do hloubky dvou metrů. Řezná plocha světelného kořene osychá do sněhobílé barvy (nedochází k oxidačním procesům). Lodyha je liánovitá s nepravidelně postavenými listy srdcovitého tvaru s červenofialovým okrajem. Schopnost ukládat světelný éter mají pouze samčí rostliny. Mimo jiné působí pozitivně na funkci sleziny, plic a ledvin.

I ve velmi malých porcích vyvolává světelný kořen vydatný pocit sytosti. Má neutrální chuť a používá se jako zeleninová příloha, do kaší, polévek, omáček, zapékaných pokrmů, může se jíst také syrový samostatně nebo v salátu. Mimo jiné působí pozitivně na funkci sleziny, plic a ledvin.

Důležité: Světelný kořen se nemá zpracovávat kuchyňskými přístroji poháněnými střídavým elektrickým proudem, poněvadž vznikající magnetická pole skutečně nasávají světelně-éternou kvalitu. Mikrovlnná trouba ničí světelně-éternou kvalitu úplně.

Tip – zpracováváme kořen ručně keramickým nožem ( nemá rád železo) , vaříme a pečeme na sporáku na dřevo a máme ho uložený na místě, kde není elektromagnetické záření volně na vzduchu. ( tedy NE v ledničce)

Tip: protože je celá rostlina jedlá, přidáváme lístek světelného kořene do salátů nebo do nádoby s vodou k „oživení“ – tu pak popíjíme přes den, někdy s měsíčkem nebo jiným kvítkem.

img_6347

říjen 2016 – světelný kořen u jezírka, vyvýšený záhon z kamene ve sluneční pasti na jih

Nejlepší je začít  rostlinu pěstovat a zařadit ji do jidelníčku i svého života ..

img_6371

sklizeň 2016 – k jídlu i sadba na další rok 🙂

…Pěstování zdá se složité, ale není 🙂

Světe.lný kořen miluje sluníčko a lidskou pozornost, takže si květináč (bednu) můžete dát blízko k domu, aby byl s Vámi a každý ho mohl srdečně obdivovat (milý úsměv). Pěstujeme SK ve vyvýšených záhonech , je to praktické zejména při sklízení. Je možné vyhloubit i hluboké jámy a pěstovat je v zemi. ( hloubka/ výška při pěstování z pacibulek je cca 50 cm, u kořenů 1-1,25m).  Bednu či jámu vyplníme z 80% pískem – nejlépe říční křemičitý (zrnitost 0/2 ) a z 20% vyzrálým kompostem. Tyto vrstvy se proloží slámou ( vhodné : vrstva volně ležící slámy 10cm – slehne na 5cm u pacibulek a 20cm slehne na 10cm u kořenů). Pacibulky i kořeny  (vodorovně) vkládáme na kořenový den do vrstvy kompostu, aby bylo nad ještě  cca 5cm zeminy. Světelný kořen je popínavá rostlina, potřebuje proto pevnou oporu na ovíjení. Od sv. Jana se doporučuje zalévat kopřivovou jíchou jednou za 14 dní. 

Ideální je přidávat biodynamické preparáty : Roháček apl. 10dní před výsadbouna připravenou půdu, druhý a třetí postřik použijeme krátce po vyrašení a kolem sv. Jana. Křemenáček apl. poprve jakmile se objeví první lístky, poté vždy kolem úplňku – při východu slunce. TIP:  Biopreparáty je možné získat na preparátových dnech, kt. pořádá f. BEMAGRO – Biodynamický statek na podzim a na jaře. 

Ještě trochu ke sklizni: Na podzim, až usychají listy  a popínavý stonek lze snadno oddělit od kořene se rostlina vykope. ( používáme k tomu jen ruce a postupně odhrabáváme vrstvy a písek, aby se křehký kořen nepoškodil.  Uskladní se v podzemním sklepě, nebo necháme přezimovat v půdě (ochráněný proti silnějším mrazům (zeminou, chvojím, listím). TIP: Přejeme-li si pěstovat SK na pacibulky, zasadíme na chráněné místo ( foliák, doma) a vedeme liánu horizontálně  🙂

img_6358

Liána po sklizni tvoří šaty pro krásnou vílu 🙂

 

 

 

 

 

 

 

 

Zajímavost : již v roce 1924 se o světelném kořenu vědělo …

Rudolf Steiner přisoudil této rostlině významnou roli v oblasti výživy, roli potraviny, která by mohla rozhodující měrou ovlivnit vývoj lidstva a Země.

Podle dr. Rudolfa Steinera (Koberwitz 17. 6. 1924) má tato rostlina jako jediná možnost uchovávat světelný éter, který člověk potřebuje stále více také „substanciální“. V medicíně se hovoří o světelné látkové výměně, která se stále více „ztemňuje“, což je dokonce zvnějšku měřitelné.  To je zapříčiněno jednak „moderní“ výživou, jednak stále omezenější schopností člověka přijímat světlo smyslovými orgány. Éter: S fyzickým světem – pevným, tekutým a plynným – hraničí svět éterný neboli elementární, který je nazýván také svět utvářejících sil. Éter je druh nemateriální prasubstance, čistě silového působení, z níž vzniklo v průběhu stvoření Země vše materiální. Éter dnes proniká fyzická těla rostlin, zvířat i člověka a způsobuje, že se v nich z mrtvé hmoty stává živý organismus. Tak jako je materiální svět rozdělen do skupenství, tak je svět éterný rozčleněn podle „jemnosti“ utvářejících sil do čtyř éterných druhů (vodní éter, světelný éter, chemický neboli zvukový éter a životní éter.)

 

NABÍDKA

Pro posílení zdraví a rovnováhy či obohacení a “oživení” běžné stravy o mnoho cenných látek a světelný éter (pránu) zajišťujeme poradenství a distribuci produktů se světelným kořenem z biodynamické farmy pana Ralfa Rößnera  zpracované tak aby se v nich světelný éter udržel a mohl dobře v těle působit. Všechny složky jsou v BIO kvalitě.

Sušený světelný kořen                             50g     400 Kč  (užívá se pravidelně ráno před jídlem, obohacovat stravu tímto práškem mohou všichni lidé od 0 -110 let )

Špaldová káva se SK                               450g     224 Kč  (složení: špalda,ječmen,SK, čekanka,kardamon, nové koření, skořice)

Kamenná sůl s bylinkami                      110g  100 Kč v sypačce        nebo 500 g  276 Kč

Mořská sůl                                                150g    84 Kč  v sypačce        nebo 500 g za 222 Kč

Kamenná sůl                                            150g    84 Kč  v sypačce         nebo 500 g za 222 Kč

Brožura  Světelný kořen  česky            230 Kč

Čerstvý světelný kořen                          1000g   711 Kč  ( kořeny mají od 300 – 800g,  obsahují škrob, bílkoviny, tuk, amylázu, aminokyseliny, saponiny, polysacharidy, slizové látky, vitamíny a 31 různých stopových prvků a světelný éter )   – k prodeji bude po sklizni – na konci října 2017

Pacibulky k pěstování                              21 ks  160 Kč 

Vířiče vody  a příslušenství  Vám také rádi objednáme viz zde

Objednávky můžete poslat na

nadobremkonci@centrum.cz  nebo  tel.  777 653 987 a budou připravené k vyzvednutí u nás ve Hněvkovicích nebo po dohodě zasíláme poštou.

Inspirace: máte-li sporák na dřevo, můžete tvořit výborné sušenky, perníčky nebo i vánoční cukroví se světelným kořenem – prášek stačí přisypat do těsta. ( Aby světený éter ze sušeného kořene pronikl do celého produktu, stačí jen malá procentuální část obsahu 5-7% ) … prášek je možné přimíchat i do polevy či krému nebo jím posypat (množství na špičku kulatého nože každý den) např.  pečivo s lučinou, kaše, ovocné a zeleninové saláty,  smooty, či “posílit vibraci – oživit”  i hotová vařená jídla. 

Více informací o účincích SK :

  http://www.arc.cz/dokumenty/Lichtwurzel_svetelny_koren.pdf

Některé informace a  jsou převzaty z webu www.svetelnykoren.cz se svolením paní Anny Tinclové

 

Takto pěstujeme my: velký květináč ve tvaru komůrky na včelím plástu, písek, sláma, hlína s pacibulkama a jednoletým světelným kořenem a navrh ještě další hlína (s kompostem)

135

Květináč se světelným kořene – první vrstva písek

138

vrstva slámy

 

143

Květináč se světelným kořenem na hlíně s kompostem pacibulky a jednoletý kořen

 

144

přikryto a už se těšíme až vyrostou

 

275

…už jsou venku krásné lístky ve tvaru srdíček  a liány po čase začaly ovíjet vrbové tyčky…

Světelný kořen liány

Světelný kořen liány a níže vypěstovaná sadba z pacibulek.

Světelný kořen sklizeň 1.rok

rok 2015 – první sklizeň – sadba z pacibulek na další rok

 

 

12 komentářů u „…SVĚTELNÝ KOŘEN

  1. Jana Preti

    Dobrý den, díky za užitečný popis i fotky. Kořeny nám už rostou a začínají se pnout na balkoně. Jedné věci úplně nerozumím. Chápu to správně, že na podzim vždy ta celá zelená rostlinka uschne, sklidí se kořeny, posbírají pacibulky a pak je třeba pokračovat příští rok úplně nanovo? Nebo ta zelená rostlinka nějak přežívá? Děkuji…l

  2. admin Autor příspěvku

    Dobrý den, ano, v našich klimatických podmínkách liana v podzimním čase dříve či později zežloutne a usychá (záleží na lokalitě, event. domácím pěstování). Pokud světelný kořen nechcete konzumovat, je možné ho nechat v půdě ( krček chránt chvojím) a na jaře po půli května vyraší nová liana – tedy i v našich podmínkách může být světelný kořen trvalkou, např. jako “ZEMSKÁ AKUPUNKTURA”. Popsaný biodynamický postup pěstování (i každoroční sklizeň a opětovná sadba naležato ve vyvýšeném záhonu ) je praktický a efektivní způsob pro sklizeň pěkných kořenů, což je hlavní část rostliny obsahující světelný éter, kterou využíváme ke konzumaci i během zimy 🙂 . Krásný den L.

  3. Karel

    Dobrý večer, letos jsem si také zasadil kořen do vyvýšeného záhonu a na podzim úspěšně sklidil 3 kusy, ale jeden kořen se mi “podařilo”přelomit.Můžu tedy na jaře zazadit i tento přelomený bez”čumáčku” ?
    Děkuji za odpověď, Karel.

  4. admin Autor příspěvku

    Dobrý večer, snadno se stane, že se křehký světelný kořen při sklízení přelomí. Znovu zasadit můžete ulomenou část s krčkem (hned vedle místa, kde se oddělila liana) – z něj bude dalším rokem opět kvalitní kořen se světelným éterem. Zbylou část je vhodné sníst a dál nesázet … mám zkušenost při zasazení kořene, který měl pravděpodobně poškozený pupen – krček – lianka byla docela pěkná,ale při sklizni byl kořen malý a hubený cca 10 cm a vyrůstal z očka přibližně uprostřed sadby. Takže se nám potvrdilo, že je vhodné vysazovat jen kořeny se zdravým krčkem. Přeji mnoho radosti při dalším pěstování 🙂 Lucie B.

  5. Jan Doležal

    Dobrý den,
    dočetl jsem se, že léčebné účinky má jen kořen samčí rostliny.
    Jak se dají rozeznat (při sklizni nebo při výsadbě)?
    Honza D.

  6. admin Autor příspěvku

    Dobrý den, samičí rostliny se u nás nevyskytují, proto jsme se s ní nesetkali 🙂 … Podle všeho se tato informace týká Papui – Nové Guinei a celé Oceánie, kde Dioscoreu batatas nadále tradičním způsobem pěstují a uctívají – za “pravou” považují jen samčí a ty jen množí. (viz brožura od Ralfa Rossnera)

  7. Lucie Nová

    Dobrý den, prodáváte prosím ještě čerstý světelný kořen?
    Děkuji, Lucie

  8. admin Autor příspěvku

    Krásný den Luci, ano prodáváme i čerstvý světelný kořen – viz e mail 🙂 L.

  9. zuzana

    Dobrý den, je možný si objednat světelný kořen už na příští rok?
    Děkuji a přeji hezký den

  10. admin Autor příspěvku

    Dobrý den, ano, napište mi telefon na nadobremkonci@centrum.cz Zavolám až bude k dispozici. Možné jsou buď pacibulky nebo celý kořen, ze kterého můžete nechat část s krčkem jako sadbu na příští rok. Pěkný den 🙂
    L.

  11. Drood

    SK už pár let taky pěstuju. No, většinou se pěstuje sám, kam zapadne listová hlízka (což je správný název pro „pacibulky” rodu Dioscorea), tam to vyroste… Na jaře se kolikrát nestačím divit, kde se to na zahradě bere 🙂

  12. admin Autor příspěvku

    Krásný den, děkujeme za skvělou zkušenost 🙂 V jaké nadmořské výšce se SK takto daří? A jak velké SK ze samovýsevu sklízíte? Děkuji LB 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.