INSPIRACE DO KUCHYNĚ


IMG_1189

 

Tomáš je vyučený kuchař, školený výživový poradce a průkopník intuitivního stravování   “Na počátku tohoto tématu u mne byla diagnóza  “snížená evakuační schopnost žlučníku” neboli zvýšená citlivost k tomu co jím. Začal jsem  se zabývat souvislostmi mezi tím co človek jí a jak se potom cítí. Během procesu zrání jsem se inspiroval : řazeno chronologicky  žlučníková dieta, jaterní dieta (inf. mononukleosa) sportovní výživa (trenérský kurz) vegetariánská strava inspirovaná Ajurvédou, Tradiční čínskou medicínou, makrobiotikou, vitariánství a půsty.” Nabízím výživové poradenství – pomoc při změně stravovacích návyků včetně seznámení s novými potravinami,  jejich zařazením do jídelníčku a vhodnou úpravou. objednání: nadobremkonci@centrum.cz , tel: 775 345 365

 ZAJÍMAVÁ TABULKA  🙂

Naše tělo nám dává jasné signály o tom co potřebuje, abychom byli zdraví a v rovnováze (harmonii)

“Chutě” ukazují, co tělu chybí…naslouchejme

 

Toužíte-li po: Co Vám skutečně chybí: Naleznete v:
čokoládě hořčík bobule Açai, nepasterované černé olivy, ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, datle, nepražené kakaové boby a kakao (raw čokoláda), banány, jablka, kapusta, rozinky, fíky, celozrnné obilniny, baobab, avokádo, mořské řasy…
sladkostech chróm brokolice, hroznové víno, obilné klíčky, listová zelenina, divoké byliny, para ořechy, lískové ořechy, datle, rajčata, švestky, naklíčená semínka, mořské řasy…
  fosfor chlorella, Lucuma, ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, celozrnné obilniny, koriandr, hlávkový salát, divoké byliny, naklíčená semínka, physalis, mořské řasy …
  síra Maca, ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, celozrnné obilniny, brusinky, křen, kapusta, zelí, česnek, cibule, růžičková kapusta, chřest, naklíčená semínka…
chlebu/pečivu tryptofan ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, celozrnné obilniny, nepražené kakaové boby a kakao (raw čokoláda), rozinky, špenát, sladké brambory…
brambůrkách vápník Maca, Chia semínka, moruše, bobule Açai, baobab, ořechy (mandle, lískové), Lucuma, semínka (sezam, mák, konopí), luštěniny, červená řepa, brokolice, kapusta, listová zelenina, divoké byliny, naklíčená semínka…
kávě/čaji fosfor chlorella, Lucuma, ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, celozrnné obilniny, koriandr, hlávkový salát, divoké byliny, naklíčená semínka, physalis…
  síra Maca, ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, celozrnné obilniny, brusinky, křen, kapusta, zelí, česnek, cibule, růžičková kapusta, chřest, naklíčená semínka…
  železo chlorella, Maca, moruše, dýňová semínka, čočka, celozrnné obilniny, chřest, divoké byliny (kopřiva), listová zelenina, kapusta, sušené meruňky, rozinky, naklíčená semínka, baobab, physalis, mořské řasy…
  chlorid sodný mořská sůl, himálajská sůl, nepasterizovaný jablečný ocet, nepasterované kozí mléko…
alkoholu bílkoviny Spirulina, Chia semínka, ořechy, konopná semínka, luštěniny, quinoa, listová zelenina, mořské řasy…
  vápník Maca, Chia semínka, moruše, bobule Açai, baobab, ořechy (mandle, lískové), Lucuma, semínka (sezam, mák, konopí), luštěniny, červená řepa, brokolice, kapusta, listová zelenina, divoké byliny…
  draslík Maca, chlorella, moruše, Lucuma, nepasterované černé olivy, mořské řasy, banány, citrusy, meruňky, rajčata, semínka (dýně, slunečnice), luštěniny, jablka, česnek, švestky, višně, rozinky, naklíčená semínka, mořské řasy …
  glutamin celozrnné obilniny, červená řepa, zelí, fazole, špenát, petržel…
kyselém jídle hořčík bobule Açai, nepasterované černé olivy, ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, datle, nepražené kakaové boby a kakao (raw čokoláda), banány, jablka, kapusta, rozinky, fíky, celozrnné obilniny, baobab, avokádo, mořské řasy…
slaném jídle chlorid sodný mořská sůl, himálajská sůl, nepasterizovaný jablečný ocet, nepasterizované kozí mléko…
tabáku křemík jablka, pomeranče, třešně, mandle, červená řepa, ourka, celer, med, rozinky, celozrnné obiloviny, naklíčená semínka, zelí, cibule…
  tyroxin vitamín C (bobule Açai, goji, baobab, citrusové plody, kiwi, jahody, physalis, Maca…)
sýrech omega-3 mastné kyseliny Chia semínka, kokosový olej, konopné semínko, lněné semínko, bobule Açai…
-přejídání při PMS zinek bobule Açai, dýňová semínka, slunečnicová semínka, listová zelenina, divoké byliny, luštěniny, naklíčená semínka…
-přejídání obecně tyroxin vitamín C (bobule Açai, goji, baobab, citrusové plody, kiwi, jahody, physalis, Maca…)
  tryptofan ořechy (mandle, lískové), semínka (slunečnice, sezam, len, konopí), luštěniny, celozrnné obilniny, nepražené kakaové boby a kakao (raw čokoláda), rozinky, špenát, sladké brambory…
  křemík jablka, pomeranče, třešně, mandle, červená řepa, ourka, celer, med, rozinky, celozrnné obiloviny, naklíčená semínka, zelí, cibule…
-nechuť k jídlu vitamín B1 chlorella, bobule Açai, goji, ořechy, naklíčená semínka, luštěniny, řeřicha, česnek, celozrnné obiloviny, rozinky, nepasterované kozí mléko…
  vitamín B3 Lucuma, naklíčená semínka, ořechy, avokádo, datle, fíky, švestky…
  mangan Spirulina, panenské kakaové máslo, ananas, para ořechy, sezamová semínka, luštěniny, datle, jablka, rozinky, mango, rybíz, celozrnné obilniny, baobab, goji, bobule Açai, mořské řasy…
  chlorid sodný mořská sůl, himálajská sůl, nepasterizovaný jablečný ocet, nepasterované kozí mléko…

Zdroj: http://www.naturopathyworks.com/pages/cravings.php

Superfoods, nebo také Superpotraviny, jsou výživné potravinové doplňky, přinášející lidem zdraví a pohodu, které jsou výjimečné svým obsahem živin, vitamínů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Jsou vynikajícím zdrojem antioxidantů, esenciálních živin (takových, co si tělo nevytvoří samo), podporují imunitní systém, posilují srdeční svalstvo, upravují cholesterol, omlazují buňky, některé mají detoxikační účinek. Superfoods (Superpotraviny) jsou také charakteristické vysokou koncentrací živin. Jsou využívány sportovci pro zlepšení výkonu, nemocnými pro uzdravení, ale i zdravými obyčejnými lidmi pro zlepšení nebo udržení zdravotního stavu, pro uchování mládí, mladého vzhledu, některé superpotraviny (maqui, acai) se úspěšně využívají jako prostředky na hubnutí.  

Při výběru superfoods na míru Vám rádi poradíme 🙂

IMG_3537

Nakličování semínek a ořechů  (třeba do sušených RAW placiček – viz foto )

 

Semínko/obilovina/ořech Namáčecí doba Klíčící doba
Adzuki 12 hodin 3-5 dnů
Alfalfa (vojtěška) 8 hodin 2-5 dnů
mandle 8-12 hodin 12 hodin
ječmen 6-8 hodin 2 dnů
para ořechy nenamáčejte neklíčí
brokolice 8 hodin 3-6 dnů
pohanka 6 hodin 2 dnů
zelí 4-6 hodin 4-5 dnů
kešu 2-2,5 hodiny neklíčí
cizrna 12 hodin 12 hodin
jetel bílý 4-6 hodin 4-5 dnů
kukuřice 12 hodin 2-3 dny
černé oko 12 hodin 3-6 dnů
pískavice 8 hodin 3-5 dnů
len 8 hodin neklíčí
hrášek 12 hodin 2 dny
loupané konopí nenamáčejte neklíčí
Kamut 12 hodin 2 dny
čočka 8 hodin 12 hodin
Makadamské ořechy nenamáčejte neklíčí
jáhly 8 hodin 2 dny
mungo 1 den 2-3 dnů
hořčice 8 hodin 2-5 dnů
ořechy všeobecně 6 hodin neklíčí
oves 8-12 hodin 2 dnů
pekan 4-6 hodin neklíčí
pinie nenamáčejte neklíčí
pistácie nenamáčejte neklíčí
dýně 8 hodin 1 den
Quinoa 2 hodiny 1 den
ředkvička 8 hodin 2-4 dny
jetel luční 8 hodin 2-5 dnů
žito 8 hodin 3 dny
sezam 8 hodin 1-2 dny
špalda 7 hodin 2 dny
slunečnice 2 hodiny 2-3 dny
žitovec 12 hodin 2-3 dny
vlašáky 4 hodiny neklíčí
řeřicha 4-6 hodin 4-5 dny
divoká rýže 12 hodin 3-5 dnů

 

POZOR: Vyjma fazolek mungo a adzuki, které krásně klíčí, jsou všechny ostatní fazole v syrovém stavu jedovaté!

Tip na letní zdravou snídani, do které přidáváme  namočená a naklíčená semínka, ovesné jemné vločky, rozmixované čerstvé ovoce, jáhly … a domácí med.

IMG_1183

Báječnou lahůdkou jsou obilná mléka:

Snadné, plné živin a lehoučké pro tělo

Naše top:  slunečnicové, dýňové, konopné, mandlové, ovesné, makové … semínka propláchneme, namočíme cca na půl hodinky a pak v komínovém mixéru s vodou rozmixujeme, přecedíme přes jemné sítko a je to 🙂  ( množství semínek a vody si hravě vyladíte podle své chuti) . Přidáváme vanilku, med atd.

Když máme uvařenou rýži – nabízí se z ní vytvořit mléko rýžové – velejemné, osvěžující zejm.  když přidáme ovoce z keříku na zahradě

Z vařené soji je mléko také výborné, jen je náročnější na čas – neboť se soja namočí, uvaří, oloupe, rozmixuje a přecedí … stojí to však za to a bonus je okara viz níže – třeba do zeleninových placiček či karbanátků k obědu 🙂

 

VÝROBA DOMÁCÍHO TEMPEHU

IMG_2535IMG_2541  

 

Není nad vlastnoručně  vyrobený tempeh. Kdo nezkusil a neochutnal neuvěří. Kupovaný zdaleka není tak lahodný a není vůbec levný, výroba není složitá a výsledek je překvapující.

K výrobě cca 1kg tempehu budeme potřebovat:

  • 600g sojových bobů

  • dvě lžíce vinného octa

  • tempeh starter

Tempeh starter koupíte v ČR na www.ekokoza.cz

Další varianta je objednat ho z Belgie.

Pomalejší a o mnoho levnější varianta je objednat starter z Malajsie.

1. Boby namočíme přes noc

2. Hodinu povaříme

3. Oddělíme slupky, je to zdlouhavé a spočívá to v tom že mneme boby v dlani, až se slupky oddělí, někdo používá robota který hrubě krájí a docílí rozpůlení bobů a tím oddělění slupek.

4. Průběžně promýváme a sléváme slupky.

5. Dostáváme sojové boby zbavené slupek, není třeba odslupkovat na 100% ale je třeba docílit vysokého stupně odslupkování – výrazně zmenšujeme živnou půdu pro růst nežádoucích bakterií.

6. Boby ještě půl hodiny povaříme aby byly stravitelnější a abychom docílili sterilitu.

7. Boby usušíme  2 hodiny na slunci nebo v sušičce. Sušení je VELMI důležitý krok.

8. Přidáme starter a vinný ocet a vše dobře promícháme.

9. Připravíme si nové /sterilní/ plastové sáčky tak že do nich propícháme tlustou jehlou otvory v rozestupu cca 2×2 cm a plníme.

 10. Sáčky s tempehem dáme do inkubátoru nebo sušičky, ve které udržujeme teplotu 26-38 st. C. Dle mých zkušeností tempeh protoste i při pokojové teplotě nad cca 22°C, je nutno počítat s delším časem a subjektivně je tempeh méně aromatický.

13. Inkubátor vyrobíme jednoduše, třeba tak že do spodní krabice umístíme 40W žárovku, na ni položíme druhou krabici, na dno dlaždičku a do ní dáváme tempeh.

Po nějaké době kdy kultura začne pracovat se tepmeh začne sám zahřívat a proto musíme regulovat žárovku a hlídat aby teplota nepřesáhla 38 st. C jinak tempeh zničíme. V závislosti na teplotě může prorůstání probíhat 24 hodin a víc. Konec poznáme podle toho že jsou boby prorostlé bílou plísní a kolem otvorů v sáčku se začínají objevovat červené nebo černé tečky.

Tempeh musí být dobře prorostlý plísní, musí tvořit kompaktní hmotu a nerozpadat se při krájení a zpracování. V lednici lze uchovávat cca 4-5 dní, pak se začínají objevovat černé spóry, které nejsou zdravotně na závadu jen to tolik nevábí k jídlu.

Z uvařené sóji lze také snadno vytvořit domácí sojové mléko. Z OKARY, která zbyde – po smíchání se zeleninou, kořením a semínky vznikají výborné placky  nebo karbanátky na tisícero způsobů.

IMG_1179   

  DOBROU CHUŤ

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.