Vaříme rychle, zdravě a chutně (milý úsměv) … vyzkoušené recepty jídel, která jste u nás možná ochutnali … pokud ne – pokusíme se oslovit Vaše smysly několika oblíbenými recepty, které budeme průběžně přidávat 🙂
SUŠENÉ RAW krekry s mrkví a pórkem
Lněné semínko 2 hrnky ( 1:1 tmavé a zlaté), půl hrnku slunečnicová semínka, půl hrnku dýňová semínka necháme 2-3 hodiny nebo i přes noc namočené ve vodě. Len vodu nasaje a nabobtná – uvolní sliz, který celou hmotu pak krásně spojí. Pak promícháme s 1 hrnkem jemných ovesných vloček posypaných 1 lžící kurkumy. Přidáme nakrájený pórek 1 ks a nastrouhanou mrkev (2ks). Můžeme dochutit 2-3 lžíce Tamari. Sušíme v sušičce do 42st. Křupavé krekry pak uchováváme v zavřené nádobě (sklenice s víčkem)
Krekry jsou výborné samotné, k salátu nebo k polévce
Zapékané brambory se zeleninou, rajta z červené řepy, salát s mořskou řasou.
Brambory: zapékací míse smícháme brambory, mrkev, cibuli, červenou papriku, ředkvičky nebo ředkev daikon s kořením podle chuti – zapékáme 20 minut, pak přidáme vajíčko, parmezán a ještě chvíli pečeme.
Rajta: Uvaříme červenou řepu, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Smícháme s bílým jogurtem, oliv.olejem, citr.šťávou z půlky citronu, bylinkovou solí se světelným kořenem, můžeme přidat pepř a ozdobit sezamovým semínkem.
Mořské řasy směs – vločky – namočíme na 5 minut do vody s citronem a přidáme do salátu: čínské zelí, červená paprika, ledový salát, rajčata, dýňová semínka, sušená rajčata nakrájená najemno. Olivový olej, citron, bylinková sůl.
Thajské rýžové nudle
2 cibule, 1 tenký pórek, 1 mrkev, 5cm světelného kořene – jam čínský, hrst buráků, kousek brokolice, 1 červená paprika, pár zelených fazolek, olej, 3 lžíce Tamari, sůl, chilli, 1 lžička šťávy ze zázvoru, šťáva z 1/2 citronu, 1 lžíce třt.cukru, 3 vejce, rýžové nudle.
Postupně na oleji restujeme cibuli, pórek, mrkev, jam, buráky, brokolici, fazolky, papriku ( nebo jinou zeleninu, kterou pávě máte 🙂 … jen chvíli ( aby zelenina zůstala křehká) … dochutíme ( viz recept) a na závěr přidáme vejce. Chvíli mícháme a podáváme zamíchané do rýžových nudlí – předem uvařených ve vodě cca 2-3 min.
Vláčné sušenky s hruškou a brusinkami
1 hrnek jemných ovesných vloček, 1 hrnek mouky ( míchám špaldu, pohanku, čirok 2:1:1), 1/2 prášku do perníku (Amylon), 1/2 hrnku třtinového cukru, 1 lžička mleté skořice, chia semínka, (kopřivová semínka), 1/2 hrnku sušených kanadských brusinek, 3 lžíce medu, 1 vejce, 1/2 hrnku oleje, cca 1/2 hrnku teplé vody, 2-3 hrušky nakrájené na kostičky.
Vytvoříme sypkou směs z vloček, mouky, PDP, semínek, koření, brusinek. Přídáme vajíčko, olej, med a vodu, hrušky a vytvoříme těsto, které lžičkou přenášíme na pečící papír – placičky cca 2-3cm velké. Pečeme při 180 st. pár minut, pak necháme vychladnout.
Lehké karí s rýží a quinoou
2 cibule, 2 mrkve, 5 brambor, hrst bílých fazolek – lusků, cuketa, 1 kapie, pár špenátových lístků baby, kokosové mléko 200ml, 100g sušených kanadských brusinek, olej, 1lžíce třtinového cukru, šťáva z půlky citronu, pepř, kari koření a sůl podle chuti. Rýže basmati, quinoa 2:1 Tip. quinoa může být i červená
Postupně na oleji restujeme – cibuli, mrkev na plátky, brambory na kostičky, nakrájené fazolky, cuketu, kapii. Pak zalijeme kokosovým mlékem a přidáme brusinky- necháme chvilku probublat a dochutíme kořením, cukrem, citr.šťávou. Špenátové listy na závěr mohou být i pro barevnou pestrost. Příloha: Rýže s quinoou vařené spolu v lehce osolené vodě.
Lahodné bazalkové pesto
3 šálky listů bazalky, půl šálku vlašských ořechů, půl šálku olivového oleje, půl šálku (50g) strouhaného parmezánu, 1 stroužek česneku, 1 lžička soli … voda
Nejdříve si přivedeme v hrnci vodu k varu. Do ní ponoříme a rychle vyndáme lístky bazalky – to je důležité, aby mělo pesto svěží zelenou barvu 🙂 Pak můžeme vše vložit do mixéru a rozmixovat. Na závěr smícháme s nastrouhaným sýrem a plníme do čisté skleničky. Na vrch vždy nalijeme vrstvičku oliv.oleje. Uchováváme v chladu.Hodí se jako pomazánka na bagetu s posypem z mungo klíčků a rajčátky, do salátu, na těstoviny nebo noky atd.
Domácí pesto můžete tvořit z různých listů – my jsme ještě tvořili ještě z rukoly, která se nám dost rozrostla. Používáme vlašské ořechy, neboť je máme na zahradě a pinie u nás nerostou 🙂
Tip na podzim: Kvašený salát plný vitamínů Kim chi
naše vyladěná kombinace: 1 větší hlávka pekingského zelí, 1 pórek nebo svazek janí cibulky, 3 mrkve, 2 kapie,1 červená řepa, 2-3 chilli papričky, česnek, zázvor, sůl.
Oddělíme list zelí ( na povrch salátu na konec), zbytek nakrájíme na nudličky , prosypeme solí ( 2 lžíce) a pomačkáme. Přikrájíme pórek, mrkev naloupeme škrabkou na dlouhé tenké plátky, přidáme papriku, podle chuti česnek a zázvor ( může být jem šťáva). Vše necháme chvíli v míse, až zelí trochu pustí šťávu a pak začneme pěchovat do čisté nádoby. Navrch vložíme červenou řepu nakrájenou na malé kostičky a list zelí. Zatížíme, aby byl obsah stále ponořený a necháme týden ( nebo až 14 dní až zelenina změkne) při pokojové teplotě kvasit. Pak přeneseme do chladu (lednice). Používáme sklenice viz níže bez gumičky postavenou v hlubokém talíři. Zeleninu je potřeba dobře očistit.
Salát je skvělý samotný (obvykle již třetí den opatrně – čistou lžící- ochutnáváme), příloha k vařenému jídlu, výborná je polévka nebo …
…Domácí Sushi – Mořské řasy NORI, uvařená rýže, domácí kvašený salát výše. Na Nori dáme vrstvu rýže a salát smotáme a navlhčením řasy spojíme. Nakrájíme a jíme namáčené v Tamari nebo SHO YU omáčce.
RAW MARINOVANÉ ŽAMPIONY
500g žampionů (malé), 5 sušených rajčat, šťáva z 1 malého citronu, 1dcl olivového oleje, 2 PL Tamari, 1 stroužek česneku, rozmarým, pepř event. chili podle chuti
Nakrájíme žampiony na plátky, rajčata nasekáme na malé kousky, česnek prolisujeme a vše promícháme. Marinujeme přikryté alespoň 2-4 hodiny a občas promícháme. Ideální s rýží nebo kuskusem a zeleninovou oblohou. Promíchané v salátu (salát, rajče, okurka, paprika) nabo i jen tak na toastu.
Tradiční a oblíbená DÝŇOVKA S DŘÍNOVKOU
1 dýně Hokaido, 1mrkev, 1petržel, 2 cibule, divoké koření (jalovec, nové koření, bobkový list, pepř, tymián), sůl, citronová šťáva, zeleninový vývar Wurzel, olivový olej. Jemně uzené tofu, rýže basmati.
Na oleji orestujeme cibulku, mrkev, petržel, dýni , přidáme koření a zalijeme vodou. Vaříme. Když je zelenina měkká – rozmixujeme, dosolíme a ochutíme citronovou šťávou. Cibuli na větší kousky osmahneme a přidáme tofu na tenké plátky. Podáváme s dřínovou marmeládou – neboť máme dříny na zahradě a je k omáčce luxusní, může být i brusinková.Tip. Opražená dýňová semínka posypaná navrch rozvinou jídlo ještě o kousek dál 🙂
Rychlá zelenina ve sladkokyselé omáčce
Sezónní zeleninu ( cibule, např. cuketa, rajčata,červená paprika, mrkev, fazolky … ) orestujeme na olivovém oleji do křupava, přidáme nakrájený ananas (čerstvý nebo steril.- event. nemusí být), namočená slunečnicová semínka. Pak omáčku z : rajčatový protlak (nebo 3 lžíce protlaku a 1dcl vody s 1 lžící kuzu), 2 lžíce třtinového cukru, 1-2 lžíce balzamikového octa ( jabl.octa nebo citr.šťány), 1 lžíce Tamari, pepř a sůl. Povařit 3-5 minut.Podáváme např. s rýží a čerstvými divokými rajčátky na listu lichořeřišnice s květem jedlé chryzantémy.
Tip: Možno přidat kešu ořechy chvilku namočené, nebo na záver čerstvé křupavé čínské zelí zamíchat do směsi. Další varianta: Máte-li rádi sojové maso: Dáme ho povařit jako první s řasou Hijiki, 1 lžící Sho yu, 3 kuličky pepře, kmín, 5 kuliček jalovce, čaj lžičku zeleninového vývaru Wurzel. Vařit cca 15 minut do změknutí, přecedit a na rozpálené pánvi ORESTOVAT ze všech stran do křupava. Pak smíchat s hotovou zel.směsí a podávat.
CELEROVÁ POLÉVKA
Potřebujeme: 1 střední celer, 1 cibule, 2 lžíce ghí, másla nebo oleje, 1 lžíce uvařené rýže, 2 bobkové listy, 7 hřebíčků, lžička mleté papřiky nebo 1 chilli paprička, Wůrzel 1 kostka, hrstka kešu.
Do skleničky s vodou namočíme kešu oříšky a necháme změknout. Mezitím : Ghi rozpustíme a orestujeme cibuli ( na kroužky), celer nakrájený na malé kousky, promícháme a přidáme koření. 1-2 minutky lehce mícháme. Pak přidáme rýži, zalijeme vodou + Wurzel a vaříme než vše změkne. Vyndáme hřebíčky a bobkové lístky a vše přemeseme do mixéru a rozmixujeme s namočenými kešu oříšky. Vznikne lahodná hladká polévka.
Můžeme přidat krutony, my ji máme rádi s pečeným parmezánem (kolečka) a praženým slunečnicovým semínkem v tamari ( na sucho opražíme slunečnicová semínka, ke konci zakápneme Tamari)… dozdobíme zeleným lístkem.
Placky – Čapátí – 300 g hladké mouky ( jakákoli – ječná, špalda, pšenice – chlebová varianta s žitem – může být i mix s celozrnnou ), koření nebo bylinky jakékoli, lžička soli, 2- 3 lžíce kvalitního oleje, teplá voda cca 50 st. – přidáme postupně, aby vzniklo vláčné těslo. ( můžeme přidat trochu prášku do pečiva), dýňová semínka. Z těsta vyválíme velmi tenké placky, které nasucho pečeme na rozpálené pánvi.
OVESNÉ SUŠENKY (i bez vajíčka)
1hrnek jemných ovesných vloček, 1 hrnek hladké špaldové (nebo ječné atd) mouky, 1/2 hrnku třtinového cukru,1/2 hrnku nastrouhaných ořechů (či mandlí), 4 lžíce slunečnicových semínek ( nebo i jiných např. kopřivových, chia) cca 130g másla nebo oleje, 3 lžíce medu, 2 lžíce vody, 11/2 lžičky kypř.prášku, skořice.
Z výše uvedenách dobrot vytvoříme těsto, lžičkou přenášíme na pečící papír – cca 3-5mm placičky) – pečeme v troubě vyhřáté na 180 st.
Někdy vajíčko dávám, o to méně tuku. S chia semínky jsou sušenky nadýchané a vláčné. Můžete si hrát s chutí, příště místo skoříce přidat kurkumu a nastrouhat trochu mrkve a sušené brusikny, nebo varianta do citronova či zázvorova je také báječná … po přidání světlého karobu nebo kakaa s mandličkami na plátky a rozinkami se budou doma všichni olizovat 🙂
NEJOBLÍBENĚJŠÍ PERNÍČKY, které se mohou jíst hned
1/2 kg mouky ( hladké špaldové, ječné..co máte doma, část může být i celozrnná), 12dkg třtinového cukru, 15dkg medu (tmavší – krásně voní), 10dkg másla nebo oleje, 2 vejce, 1 kypřící prášek ( s vinným k.) do perníku (nebo pečiva a koření si vyladíte např. – 3 hřebíčky, 1/2 lžičky anýzu, 1/2 lž.nového koření, 1/2 lž.skořice.)
Vytvoříme těsto, a ve tvaru válečku necháme odležet – může být půl hodiny nebo i přes noc, aby se koření pěkně prolnulo. Pak vykrajujeme ozdobné tvary podle přání a pečeme při 180 st. Perníčky je dobré hlídat, a pěkně světlé ještě vyndat, nechat volně vychladnout a buď v sáčku nebo sklenici uchovávat. Přepečené perníčky jsou tvrdší. ( pak můžeme k perníčkům přidat krajíc chleba a zvláční)